Wereldwinkel Leiden

voor eerlijke handel!

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Nieuwsbrief

captcha 

Wie is online

We hebben 18 gasten en geen leden online

Doelstelling

De Wereldwinkel promoot en draagt actief bij aan eerlijke handel. Respect voor mens en milieu, een sociale werk- en leefomgeving, duurzame handelsrelaties en ondersteuning staan hierin centraal. Elk product voldoet aan eerlijke handelsvoorwaarden.

Voor producten die u koopt in de Wereldwinkel Leiden ontvangen koffie- en cacaoboeren, handwevers en zilversmeden een goede prijs. Een prijs die hen in staat stelt een zelf gekozen ontwikkeling te financieren. Dankzij uw aankoop in de Wereldwinkel kunnen producenten in het Zuiden hun kinderen onderwijs geven, zelf voedsel verbouwen of een apotheek inrichten. Bovendien ontvangen zij ondersteuning bij productieontwikkeling en -verbetering.


Een jongen uit Mexico

alt“Alvaro is vanmorgen vroeg opgestaan. Hij hoeft de komende weken niet naar school, want het is oogsttijd. Elke ochtend loopt Alvaro nu met zijn vader, een koffieboer uit Mexico, naar de koffietuin.

Alvaro’s vader heeft twee lapjes grond. Op het ene verbouwt hij maïs, bonen en groente voor eigen gebruik. Op het andere stukje grond verbouwt hij koffiebonen. Alvaro’s vader is lid van een coöperatie die gesteund wordt door een importeur uit Nederland. Deze importeur koopt de koffie rechtstreeks van de boeren. Daarna wordt de koffie in de Wereldwinkels verkocht. De boeren ontvangen een goede prijs voor hun product.

De inkomsten van de koffie zijn niet altijd genoeg, want het leven in Mexico wordt steeds duurder. Toch gaat het nu beter met Alvaro en zijn familie. Alvaro kan zelfs naar school, iets waarvan hij een paar jaar geleden niet had durven dromen. Zijn toekomst ziet er nu een stuk beter uit.”
Het voorbeeld van Alvaro en zijn familie geeft aan dat eerlijke handel werkt. Armoede in ontwikkelingslanden kan bestreden worden door oneerlijke handelsverhoudingen te veranderen. Handel met respect voor mens en milieu houdt in:

  • menswaardige arbeidsomstandigheden en zorg voor gelijke behandeling van mannen en vrouwen;
  • duurzame handelsrelaties met producenten en een goede prijs voor hun producten;
  • ondersteuning bij productontwikkeling;
  • inzicht in doel en werkwijze van alle handelspartners.

Copyright © Wereldwinkel Leiden. Alle rechten voorbehouden.

KVK nr. 28065784  BTW nr. 4169062B01